18 Ocak 2013 Cuma

Bir Spor Yaralanması: Ön Çapraz Bağ ve Menisküs

Hep duydugum on capraz bag, meniskus ve kikirdak zedelenmesi sakatliklarinin bir gun basima gelebilecegini hic dusunmemistim.

Pazar Ligi'nde bir mac esnasinda rakibin arkasindan kosarken sol ayagimin ustunde iki kere sekip sag ayagimla topu rakibimden calmak icin yere bastigimda dizim geriye dogru acildi. Zaten diz yaralanmalarinda pozisyon esnasinda ayakta kalma sansiniz olmadigi icin yerde buldum kendimi. Buyuk bir aciyla sol ayagimin ustunde sekerek terkettim sahayi. Saha kenarina geldigimde dizimde gorunurde hicbir sey yoktu. Hemen hastanenin acil servisine gidip doktora olayi anlattim.

Doktor 'Bir ses duydun mu tak tak diye' sordu. Boyle bir ses gelmedigini soyledim. Hastaneye vardigimizda dizim biraz sismisti ama dizimi rahatlikla kirip acabiliyordum. Eliyle diz kapagimin cevresine bastirarak aci oldugunda soylememi istedi. Aci yoktu. Rontgen istedi. Rontgende de bir sey cikmadi. Eve gonderdi ve 'Ustune bastiginda aci cekersen hemen gel MR'a alalim' dedi.

Evde 2-3 gun yattim. 4. gun ustune basmaya calistim ama agrisi dayanilmazdi. Hemen ayni hastanenin ortopedi bolumune gittim. Doktora olayi anlattim ve acildeki doktorun istegiyle cekilen rontgeni gosterdim. Dizim 4 gunde kafam kadar sismisti. Gorur gormez 'on capraz ve meniskusun de sorun olabilir MR'a girmen lazim' dedi.

1999'da bilegim kirildigi icin ayagimda platin oldugunu ve MR'a ayagimdaki platinle girmemin sakincasi olup olmadigini sordum. Bazi platinlerin MR'da problem cikardigini isinma, yanma, titreme ya da makinenin ayagi cekmesi gibi sikinti yasayabilecegimi soyledi. Boyle bir durum yasarsam bana verecekleri butona basarak cikabilecegimi anlatti.

Daha once MR'a girmemisler icin soyleyeyim. Cok sikinti veren bir sey. Ben MR makinesinden bu kadar tuhaf sesler ciktigini bilmiyordum. Toplam 20 dakika surdu. Her 3-4 dakikada bir beni daha da icine cekerek sikintimi katmerledi. Platin korktuğum gibi bir sikinti cikarmadi. MR sonucumu goren doktorum ertesi gun beni aradi ve on capraz bagimın koptugunu ve meniskusumun yirtildigini, kikirdaklarimda da ciddi zedelenme oldugunu soyledi. Ameliyat olmam gerektigini aksi halde yasayacagim sorunlari 'Halay cekemezsin, merdivenden inemezsin, arabaya binemezsin, bir yere ziplayamaz, bir yerden atlayamazsin, en acisi da yangin olsa kacamazsin' diyerek acikladi.
Ameliyatimi hemen yapamayacakalarini dizin icindeki odemin dagilmasini bekleyeceklerini, bunun da max. 20 gun oldugunu soyledi. Ertesi gun doktorumla yuzyuze görüşüp ameliyat tarihini kararlastirmak icin gittim. Dizimi gorunce cok kanaman var bunu siringayla dizinden cekmemiz gerek dedi. Baya buyuk bir igneyle dizimden kapkara 2 tup kan aldilar. Ayagimin uzerine topallayarak basmami biraz daha kolaylastirmisti bu islem. Doktorum ameliyatı ihmal etmemem gerektigini ve kikirdaklarima zarar verebilecegimi guzel bir dille izah edip eve yolladi. Ben bu zaman zarfinda surekli buz ve degneklerle hayatima devam ettim.

Tabii Türküz her goren bir seyler soyluyor. Baska doktora git, ameliyat olma, iyice arastir, guven olmaz vs diye. 2 Kasimda basima gelen bu sakatlanmayi 1 ay boyunca ne yapmam gerektigini dusunmekle gecirdim. En sonunda mahalle baskisiyla baska bir doktora gosterdim dizimi.

Volkan Demirel'in Edu ile carpistiginda dizine mudahale eden ve zaman zaman FB yedek kulubesine bile giren efsane bir doktora gosterme firsati buldum. Aradan tam 1 ay gecmisti. Dizim baya baya inmisti. Doktor olayin nasil oldugunu sordu. Ben de pozisyonu anlattim. Doktor oyle bir sey sordu ki ameliyatimi ona yaptirmak istedim: 'Uzun suredir giymedigin ya da daha once giydiginden farkli, sikan ya da rahatsiz bir ayakkabimi vardi ayaginda.' Gercekten de her zaman krampon giyen ben ilk kez o macta hali saha ayakkabisi ile oynamistim. Dizimi 90 derece kirip kendine dogru cekti. On capraz bagin kopmus dedi. MR sonucumun da yanimda oldugunu soyledim. Oradan da bakip evet kopmus dedi. Meniskus ve kikirdakla ilgili de hastanedeki doktorumla ayni seyleri soyledi. Bana birkac hareket gosterdi. Ameliyat olana kadar bunlari mutlaka yap geri donusun kolay olur dedi. Ben ameliyatini yapmak isterim dedi.

Gonul istiyor ama imkanlar el vermeyince solugu hastanedeki doktorumda aldım. Genel olarak efsane doktor ile ayni seyleri soyledigi icin gercekten icim cok rahattı. Doktor dizimin arkasindan bag alip on capraz bag yapacaklarini soyledi. 4 yerden delik acip bir de dizin altini keseceklerini, meniskusume de mudahale edecegini ameliyattan sonra 3 gun hastanede kalmam gerektigini, sonraki 3 hafta istirahat etmem gerektigini, sonrasinda degneklerle fizik tedaviye baslayabilecegimi soyledi. Tam bir yikim oldu benim için bu bir aylık istirahat.

Ameliyat gunune karar verdik. Ameliyat gunu gelip catti. 1 gun oncesinden 4 tup kan alip tum testleri yaptilar. Genel anestezi olacagim icin ameliyattan bir saat once sakinlestirici vurdular. Artik kafada bone ustumde incecik bezle buz gibi ameliyathanedeydim. Anestezist elinde ufacik icinde beyaz bir sivi olan igneyle 'simdi uyuyoruz' diyerek igneyi damardan basti. Saniye surmeden bayildim. Simdi uyuyoruz dedi ve gerisi gercekten yok.

Tam 3,5 saat suren bir ameliyat sonrasi ilk gozumu actigimda hissettigim sey zangir zangir titremekti. Hic bu kadar usudugumu hatirlamiyorum. Sedyeden dusecek kadar titriyordum. Sonra alttan sicak hava ufleyen bir makine getirdiler ve uyumaya devam ettim.

Gozumu actigimda odadaydim. Muthis bir agrim vardi. Bademciklerimin sistigini ancak ikinci gun sonra soyleyebildim. Inanilmaz usutmusum. Resmen hastayim. 1 gun boyunca durmadan agri kesici verdiler. Dizim trasli, 5 yerden delik var. Bir de dizimin altindan 5 cm kadar enine kesik.

İki delikten diren takilmis pis kani tahliye ediyor. Doktor ilk gun gelmis ama ben hic hatirlamiyorum. Ameliyatin iyi gectigini meniskusun sandigindan daha iyi durumda oldugunu sadece temizlik yaptigini, on capraz bagi ise arkadan aldiklari bagla yaptiklarini soylemis. Dizde kikirdagin buyuk bolumunun zedelendigini tahmininden daha buyuk zedelenme oldugunu bu yuzden torpulediklerini soylemis.

Hastanedeki ilk gecem neredeyse uykusuz gecti. Ayagi kipirdatmam imkansizdı. Bu yuzden yana istesem de donemiyorum ve uyuyamiyordum. Ertesi sabah doktorum geliyor ve ayagimi havaya kaldirmami soyluyor. Tum gucumle kaldirmaya calisiyorum. Mumkunati yok. Kipirdamiyor ayagim. 'Normal 1-2 gune kaldirirsin' diyor. 'Denemeye basla' diyor. Her denemem sonucsuz kaliyor. Resmen ayagimi oynatamiyorum. Ikinci gun aciyla milim milim kalkiyor ama deliklerin ve kesigin oldugu yerler daha fazlasina izin vermiyor. Ucuncu gun sabahi doktor ayaga kalkmami istiyor. 'Mumkun degil oynatamiyorum' diyorum. Diger ayaginla indir yataktan ayagini diyerek asagiya dogru sarkitmami istiyor. Sonrasinda degnekleri verip ustune basmami istiyor. Toplam 3 adim atip geri donup yatiyorum. Artik cok uzun bir tedavi surecinin basladigini anliyorum. 3. gun ayagimdan direnleri cikartiyorlar. Oldukca aci verici bir sey. Icinizden hortum cekiyorlar iste.

Ayagin goruntusu moral bozucu. Neresi baldir belli degil. Incecik kol gibi bir bacak. Her yeri delik desik.
Doktorum beni eve gonderiyor. Yapmam gereken hareketlerle birlikte kan sulandirici 10 adet igne ve agri kesici veriyor. Uykusuzluk had safhada. Artik evdeyim ve ayagimi yataktan 5 cm kaldirabiliyorum. Sol tarafima donup sag ayagimi sol ayagimin ustune koyup uyuyabiliyorum.

Bu inanilmaz mutluluk verici bir sey. Bu gazla dizimi yatakta 90 derece kirabiliyorum. Yataktan 10 cm havaya kaldirabiliyorum. Degnekle ayagima hafif hafif basarak ilk haftami tamamliyorum. Surekli egzersizlerle ayagimi toparliyorum.

Dizim sonraki hafta daha da iyi bir performans veriyor. Artik degnekle ustune basarak yuruyebiliyorum. Doktorun karsisina iki hafta sonra tekrar gidiyorum. Bagirsak dikisler kendiliginden dusmus artik. Dizde sadece sislik var. O da dizimin ustunde sadece. Doktor gordugunde "sislerin inmis ama dizini hep kirmissin tam olarak acilmiyor. Boyle yaparsan duzelmez hemen fizik tedaviye baslayalim" diyerek ameliyattan 2 hafta sonra fizik tedaviye baslatti.

Fizik tedavi hayli zorluydu. Ayagima 40 dakika boyunca 8 ayri noktadan ben diyeyim elektrik siz deyin akim verdiler. Once geriyor sonra kendi haline birakiyor. Sonrasinda ayaginizi icine koydugunuz 120 dereceye kadar kiran ve -5 dereceye kadar duzleyen bir makinede 20 dakika boyunca dizinizi calistiriyorsunuz. Ardindan dizin altina koydugunuz sunger yastiga asagi dogru basinc uyguluyorsunuz. Dizinizin arasina alip sikistiriyorsunuz. Bisiklete biniyor, tramplende ziplamaya calisiyor, merdivenden cikiyor, dizinizle hafif kilolar kaldirmaya calisiyorsunuz. Toplam 15 gun boyunca gunde 2 saat dizinize yukleniyorsunuz.

Inanilmaz bir sekilde toparlayarak degnegi 3. seansta atiyorsunuz. En zor tarafi fizyoterapistinizin dizinizi en son noktaya kadar kirmasi ve yuzustu yatirip topugunuza agirlik koyarak duzlemeye calismasi oluyor. Dizinizden ayaginiza kadar kalan kisim yatak disinda yuzustu yatarken topugunuza 5 kg koydugunuzda saniyeler gecmek bilmiyor. Tum fizik tedavim boyunca beni en cok zorlayan hareket bu oldu. Bu yaziyi 15 gunluk fizik tedavim bittigi gun yaziyorum. Yarin doktora ameliyatimdan tam bir ay sonra gorunmus olacagim. Bu spor yaralanmasi erkeklerde en çok futbol oynarken, kadinlarda ise kayak yaparken oluyormus. Böyle de bir istatistik varmış.

Fizyoterapistime gore protokolun onunde gidiyormusum. Ayagimin kirilma performansi sol ayagimdan daha iyi fakat acilmasinda halen problem var.Merdiven inerken aci cekmiyorum ama uzun mesafe yurudugumde topalliyorum. Ayakta kaldigimda dizim hemen sisiyor. Aslina bakarsaniz bu yaralanma sonrasi ameliyat olanlar 2 ay evde istirahat ediyorlarmis. Ben biraz erken basladim ama dezavantajlari ya da avantajlarini yazacak kadar vakit gecmedi. Her ameliyat sonrasi farkli oldugunu, her bunyeye gore farklilik gosteren bir toparlanma sureci oldugundan bahsediyorlar. Burada en kritik konu sabir. 6 ay icinde kosmayi akliniza bile getirmemek gerekiyor. Kalabaliklara girmemek, cok ayakta kalmamak ve merdivenden dikkatli inmek en cok dikkat edilmesi gereken konular.

37 yorum:

Unknown dedi ki...

Öncelikle geçmiş olsun. Aynı ameliyatı geçirmiş biri olarak seni iyi anlıyorum.

Benim için ameliyat öncesi süreç aynen kafa karışıklığı ve acaba ne yapacağımlarla geçti ama allahtan çok iyi bir doktara denk geldim. Amleiyat sonrası süreç ise çok farklı bir şekilde, sorunsuz, hızlı ve ağrısız geçti.

Aradan neredeyse 3 yıl geçti ama ayağımda platinler olduğu için hiçbir zaman eskisi gibi olmadı, dizde sürtünme ve kıtlama hissi hep kalıyor ama hayatımı etkilemiyor. Umarım bundan sonraki süreçte senin için kısa ve sorunsuz olur.

Tekrar geçmiş olsun.

Köfteci dedi ki...

Çok geçmiş olsun, inşallah kısa zamanda kalan şikayetlerden de kurtulursunuz.

1903 dedi ki...

Çok teşekkür ederim:)

Adsız dedi ki...

Kardes son durumun hakkinda bilgi verir misib ?

Adsız dedi ki...

İşte o gün benim için yarın kardeşim. Dualarını bekliyorum. Dilerim seninki gibi sorunsuz bir süreç geçiririm.
Uğur...

Adsız dedi ki...

öncelikle geçmiş olsun arkadaşlar ön çapraz bag yırtıgı ve kıkrdak zedelenmesi bende var doktor ameliyat dedi ama her doktora güvenemiyorum siz hangi doktora ameliyat oldunuz

efe dedi ki...

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Adsız dedi ki...

öncelikle geçmiş olsun.bende 22 temmuzda menisküs yırtığı ve ön çapraz bağlar kopuğa bağlı ameliyat geçirdim.diz sürekli şiş kalıyor ve takılan platinler çok keskin acı veriyor

arkadaslara halı sahada dişli ve vidalı krampon kullanmamaları gerektiğini belirtmek istiyorum

Adsız dedi ki...

o dizdeki ses gecmiyecekmi yani :((((

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun. Aynı şekilde Pazar Ligi gazisiyim bende:) Bugün ameliyat sonrası 12.gün ve acıyı çok iyi hissediyorum. bende ön çapraz kopması, iç-dış yan bağ kısmen ve normal diz dönmelerinde olanın aksine dış menisküs de sorunlar oldu. MR da menisküs çok net anlaşılmamıştı kemikte ödem oluştuğundan. Ameliyat esnasında fark edildi... 4 gün sadece frene bas hareketi yapabildim ama yeni yeni yukarıya kaldırabiliyorum ayağımı... Çok şükür ki sağlık sigortam vardı ve 12bin küsür lira ödemek zorunda kalmadım. 160 lira ile kurtardık....

Yunus Emre dedi ki...

benim 1 ay önce maçta dizim döndü ilk 3 gün çok ağrıdı doktora gittim ödem olduğunu söyledi sonra bana ilaç verdi 15 gün boyunca kullanmamı söyledi eğer 15 gün sonra geçmesse ortapediye gözükmemi söyledi benim 15 gün içinde ağrılarım geçti ama sürekli boşa basma korkusu var yürüken hiç bi sıkıntı yok şişme filan hiç olmadı ve iç kanamada ama ben yinede doktora randevu aldım haftaya gidicem.

Adsız dedi ki...

Bana yardim ede bilirmisiniz ben 2 hafta once amelyat oldum... Nasil isdersem uyuya bilirmiyim? Ve ya kopma falan olsa hiss edermiyim?

Adsız dedi ki...

Bana yardim ede bilirmisiniz ben 2 hafta once amelyat oldum... Nasil isdersem uyuya bilirmiyim? Ve ya kopma falan olsa hiss edermiyim?

Adsız dedi ki...

ön çapraz bağ ameliyatı oldum yaşım 16 4 güne değneksiz yürümeye basladım topallıyodum ama 15 gün sonra dikişlerim alındı fizik tedaviye gönderdi doktor fakat fizik tedavideki doktor gerek yok dedi sadece yattığım için gücsüz kalmış dedi herneyse hareketleri yaparken dizimden ses geliyor kıt kıt diye acaba neden olabilir normalmi yoksa bir aksilik olabilirmi ??

Adsız dedi ki...

söylediklerinin hepsini yaşadım kendi yaşadıklarımı kelime kelime görünce yazmak istedim fizik tedavide 3. günüm sabırsızlıkla bekliyorum deyneklerden ayrılacağım günü

Unknown dedi ki...

Kardeş geçmiş olsun seni çok iyi anlıyorum şu an ameliyattan sonraki 8.günüm dizi mi 90 derece kivirabiliyorum ama bu seferde düz biçime getiremiyorum bu sendede oldu mu ve nekadar surdu

Unknown dedi ki...

Kardeş geçmiş olsun seni çok iyi anlıyorum şu an ameliyattan sonraki 8.günüm dizi mi 90 derece kivirabiliyorum ama bu seferde düz biçime getiremiyorum bu sendede oldu mu ve nekadar surdu

Nehir dedi ki...

Cok gecmis olsun benim de bi surecte 28.gunum fizik tedavi goruyorum hala yasadiklarinin aynini yasadim bundan sonraki surec insallah iyi olur fakat bende sag dizime karsi bi guvensizlik olustu onu yenmeye calisiyorum.

Unknown dedi ki...

Evet arkadaslar bende on capraz bag amelyati oldum agrim var biraz ama beni zorlamiycak kadar cok sukur ilk gunden cof degnek ustune basabiliyorum ayagimi zor olsasa 10 cm kaldirabiliyorum ve bandajlar var diye galiba bukemedim hic tavsiyeniz varsa lutfen paylasirmisiniz

Unknown dedi ki...

Evet arkadaslar bende on capraz bag amelyati oldum agrim var biraz ama beni zorlamiycak kadar cok sukur ilk gunden cof degnek ustune basabiliyorum ayagimi zor olsasa 10 cm kaldirabiliyorum ve bandajlar var diye galiba bukemedim hic tavsiyeniz varsa lutfen paylasirmisiniz

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar benim 3. Günüm ameliyattan sonra ki . Ameliyatımdan 14-15 saat sonra üstüne bastım . Yaklaşık 20 saat sonra 90 derece büktüm fizyoterapist yardımıyla . 48 saat sonra yerden bir metre kaldırıp havada tutup indirebiliyorum . Demem o ki her hastanın iyileşme süreci farklıdır . NOT : DOKTOR FAKTÖRÜ ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİ

Unknown dedi ki...

merhaba ben 16 yasındayım ve halısahada düstüm mr sonucu öcb yırtıgı oldugu soylendi ve sonuç olarak okullar kapanınca (haziran ayı) ameliyat olacagım .Bu zamana kadar bacagımı güçlendirmek adına hangi hareketleri yapmam gerekiyor bazı hareketlerin menisküsümede zarar verebiliceginden korkuyorum neler yapabilirim? şimdiden teşekkürler

Unknown dedi ki...

Abi hangi hastanede oldun
Ameliyatı

Adsız dedi ki...

Arif,ben de 17 yaşında ve yaklaşık aynı durumdayım. Doktor hareket olarak günde 3 defa,her defasında her hareketi 20 defa olmak üzere;
1- Düz bir yere uzanılır (kollarla destek alınarak oturma pozisyonunda olunur sadece ayaklar uzatılır.). Dizlerin altına bir destek yerleştirilir. Tek bacak 5 saniye havada tutulup indirilir.
2- Yine aynı şekilde yere uzanılır. Dizlerin arasına bir havlu sıkıştırılır. 5 saniye dizlerle havlu sıkıştırılıp bırakılır.
3- Sandalyeye dik bir şekilde oturulur. Tek diz kaldırılıp 5 saniye düz tutulur ve indirilir.
Geçmiş olsun.

Adsız dedi ki...

Zararlı olacağını sanmam ama sen yine de doktoruna danış derim.

Tbyldz dedi ki...

Kardesimde ameliyat oldu.Doktor kanda pıhtılaşma var demiş.Nasıl geçer.Bilginiz var mı?

Tbyldz dedi ki...

Kardesimde ameliyat oldu.Doktor kanda pıhtılaşma var demiş.Nasıl geçer.Bilginiz var mı?

Tbyldz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Tbyldz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Tbyldz dedi ki...

neyse kardeşim sülük ve hacamat tedavisiyle pihtilaşmadan ve şişlikten kurtuldu.Herkese hayırlı şifalar dilerim.

Tbyldz dedi ki...

neyse kardeşim sülük ve hacamat tedavisiyle pihtilaşmadan ve şişlikten kurtuldu.Herkese hayırlı şifalar dilerim.

Adsız dedi ki...

Ben hem menuskus hem ön capraz baq ameliyati oldum ilk qun kaldirdim ayaqimi diren takiliyken biraz zorlandim ama kaldirdim ve ilk qun dayaksiz deyneksiz yurudum buqun 3. qun ewin icinde rahatlikla yuruyorum korkma bas kardesim.. Ha şunuda soyleyeyim benim bacaqim cok quclü.. Sende bas korkma

Unknown dedi ki...

nerde oldun ameliyatı?

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar bende halı saha maçı yapıyorken rakip oyuncu ani dönüş yapınca bende çok sert bir dönüş yaptım krampon dişli olduğu için çimlere yapıştı vücut döndü sağ ayağım sabit kaldı yani diz döndü çok değişik bir ses duydum inanılmaz bir acıyla kendimi yere attım sonradan arkadaşların da zoruyla doktora gittim zoruyla derken ben kas büyük birşey olacağını tahmin etmemişim neyse acilde hemen alçıya aldılar ben merak ettim neyim var diye doktor olmadığı için cevap verecek kimsede yoktu yarın gel dediler gittiğimde alçıyı söküp dizimden 6 tüp kan boşalttılar ve sonra mr felan istedi ben beyden şüpheleniyorsunuz dediğimde inşallah kırık veya çatlaktır diye bir cevap aldım o zaman Allah yardımcım olsun dedim ve mr sonucumu başka doktora göstermek istedim ts klup doktoru osman hoca ya gittim ve öçb kopması ve menüsküs yırtığı olduğunu öğrendim ameliyat olup olmayacağımı sordu önerilerini söyledi ve ameliyata karar vemiştik bana ayağımın çok güçsüz olduğunu söyledi çünkü benim sadece mr sonucum felan 1 ay sonra elime ulaştı bu yüzden ayağını güçlendir ve üniversite öğrencisi olduğum içinde vizelerini ver öyle gel dedi ve büyük gün gelmişti ameliyattan önce ki gün 12 den sonra bir şey yemedim ameliyat günü elbise ve kafama geçirmem için birşey verdiler sonra cesaret iğnesi derken ameliyathaneye götürdüler bana narkozu basıl istersin diye sordular ben tamamen uyumak istedim ve uyutuldum toplam 3 kere uyanım tahminimce 3 er saniyelik anılar yaşadım tepenizdeki televizyon gibi aletten izleyebilirsiniz tabi uyanır uyanmaz yine bir iğne yine uyku ve sonunda ameliyatım bitmişti beni makineyle ısıttılar ve toplam üç buçuk saat süren operasyon bitmişti ilk gün 6 saat sonra yemek yedim narkozun etkisi geçti ağrılar başladı ayağıma baktığımda bir boru dizimin içinde ucunda ise pis kanı çeksin diye vakum vardı ağrım çok olduğu için her saat başı ağrı kesici vuruyolardı 2 gün hareket verdiler 3 gün boruyu cıkardılar zaten ağrıyı yapan o boru idi yaklaşık 7 8 sandim içerde olan boru çıkınca azda olsa rahatlıyor insan sonra hareketlerle birlikte topuk yürüyüşü verdiler ayağımı kesinlikle kaldıramıyodum ayağı 2 kişinin yardımıylada olsa zorla kalktığımda başım acayim dönmüştü ve sadece 3 4 adım attım doktor yanıma geldiğinde ayağını kaldır dedi kardıramadım adelelerime baktı ve bitmiş çok işin var dedi ve taburcu olduğumda 10 kan sulandırıcı iğne antibiyotik ve ağrı kesici verdiler hiç ümidim yoktu ayağı kalkacağımdan ama şükür kalktım bugün 14. Gün ilaçlarım bitti dizimi ayarlı diğliğe göre 60 dereceye kaldırıyom ayağımı kaldıramıyom imkansız geliyor birazda güven kaybından olabilir ve yarın dikişleri aldırmaya gidiyorum hayırlısı olsun inşallah bütün kardeşlerime geçmiş olsun yardımcı olduysam ne mutlu beni

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar bende halı saha maçı yapıyorken rakip oyuncu ani dönüş yapınca bende çok sert bir dönüş yaptım krampon dişli olduğu için çimlere yapıştı vücut döndü sağ ayağım sabit kaldı yani diz döndü çok değişik bir ses duydum inanılmaz bir acıyla kendimi yere attım sonradan arkadaşların da zoruyla doktora gittim zoruyla derken ben kas büyük birşey olacağını tahmin etmemişim neyse acilde hemen alçıya aldılar ben merak ettim neyim var diye doktor olmadığı için cevap verecek kimsede yoktu yarın gel dediler gittiğimde alçıyı söküp dizimden 6 tüp kan boşalttılar ve sonra mr felan istedi ben beyden şüpheleniyorsunuz dediğimde inşallah kırık veya çatlaktır diye bir cevap aldım o zaman Allah yardımcım olsun dedim ve mr sonucumu başka doktora göstermek istedim ts klup doktoru osman hoca ya gittim ve öçb kopması ve menüsküs yırtığı olduğunu öğrendim ameliyat olup olmayacağımı sordu önerilerini söyledi ve ameliyata karar vemiştik bana ayağımın çok güçsüz olduğunu söyledi çünkü benim sadece mr sonucum felan 1 ay sonra elime ulaştı bu yüzden ayağını güçlendir ve üniversite öğrencisi olduğum içinde vizelerini ver öyle gel dedi ve büyük gün gelmişti ameliyattan önce ki gün 12 den sonra bir şey yemedim ameliyat günü elbise ve kafama geçirmem için birşey verdiler sonra cesaret iğnesi derken ameliyathaneye götürdüler bana narkozu basıl istersin diye sordular ben tamamen uyumak istedim ve uyutuldum toplam 3 kere uyanım tahminimce 3 er saniyelik anılar yaşadım tepenizdeki televizyon gibi aletten izleyebilirsiniz tabi uyanır uyanmaz yine bir iğne yine uyku ve sonunda ameliyatım bitmişti beni makineyle ısıttılar ve toplam üç buçuk saat süren operasyon bitmişti ilk gün 6 saat sonra yemek yedim narkozun etkisi geçti ağrılar başladı ayağıma baktığımda bir boru dizimin içinde ucunda ise pis kanı çeksin diye vakum vardı ağrım çok olduğu için her saat başı ağrı kesici vuruyolardı 2 gün hareket verdiler 3 gün boruyu cıkardılar zaten ağrıyı yapan o boru idi yaklaşık 7 8 sandim içerde olan boru çıkınca azda olsa rahatlıyor insan sonra hareketlerle birlikte topuk yürüyüşü verdiler ayağımı kesinlikle kaldıramıyodum ayağı 2 kişinin yardımıylada olsa zorla kalktığımda başım acayim dönmüştü ve sadece 3 4 adım attım doktor yanıma geldiğinde ayağını kaldır dedi kardıramadım adelelerime baktı ve bitmiş çok işin var dedi ve taburcu olduğumda 10 kan sulandırıcı iğne antibiyotik ve ağrı kesici verdiler hiç ümidim yoktu ayağı kalkacağımdan ama şükür kalktım bugün 14. Gün ilaçlarım bitti dizimi ayarlı diğliğe göre 60 dereceye kaldırıyom ayağımı kaldıramıyom imkansız geliyor birazda güven kaybından olabilir ve yarın dikişleri aldırmaya gidiyorum hayırlısı olsun inşallah bütün kardeşlerime geçmiş olsun yardımcı olduysam ne mutlu beni

Adsız dedi ki...

Selamun aleykum ben dün ön çapraz bağ ameliyatı oldum agrilarim hic eksilmiyor. Egzersiz olarak ayagimi öne geri yapıyorum bacagimi kaldirmaya çalışıyorum 3.4 defa zor da olsa kaldırdım koltuk degnegiyle bile yürüyemiyorum bu 2. Günüm doktorum da pek bisi söylemedi ne yapmam gerektigini egzersizleri felan soyleyebilirmisiniz

Unknown dedi ki...

Bir hafta önce ameliyat oldum.ilk gün hastanede yattım,ikinci gün sabahı doktor ayağını kaldır dediğinde kaldıramamıştım.Doktor bana güvenip kaldırabileceğimi sandığını söyledi ama ben doktoru mahcup ettim ne kadar zorladıysamda ayak kalkmadı.Doktor ayrıldıktan 2-3 saat sonra ancak bir kaç cm kalkabildi.Ve bunu gören ben sürekli üstüne gittim ve aynı gün artık kafaya taktığım için kolayca kaldırabildim,neyse ikinci günün akşamı eve taburcu oldum.İki gün sadece değnek kullanıp daha sonra kullanmadım ihtiyaç duymadım bu da yaptığım vücut geliştirme sayesinde bence.Bünyem güçlü çıktı.Bu gün de sabah doktor beni görmek istemişti yanına gittim.Oturup kalkmama ve tekrar ayağa kalkmama falan baktı inceledi.iki hafta sonra tekrar gidip dikişleirmi aldıracağım.Fizik tedaviyi gerekli görmüyorum kendimde fakat evde yoğun bir ayak kaldırma pedal ve diz bükme egzersizleri uyguluyorum ve her egzersiz sonrası 20 dk buz şart!!(ödem giderilmesi için)Bakalım ne olacak hayırlısı.Özetle her yönüyle sıkıntılı bir süreç öçb ameliyatı ama tek bir şey anladım ameliyat öncesi moralmen çok iyi olmamız gerekiyor,ameliyat sırasını hiç düşünmeyin çünkü lokal anestezi olduğu için hiç acı olmuyor ve ameliyat sonrası bünyemizin güçlülüğüne göre bol kahve su kola içip narkozu attıktan sonra eve çekillip hemen egzersizlere başlamak oluyor...