26 Haziran 2009 Cuma

Futbolun Gerçek İşçileri

Sporist Dergisi/Cemal Cevizcioğlu
“Futbol işçisiyim, futbol emekçisiyim” sözünü çok duyduk. Özellikle de orta sahada adama basan, çok koşan, yıldızlar kadar yararlı olup onlar kadar para alamayan ve geri planda kalan futbolculardan. Ancak gerçek futbol işçileri olsa olsa futbol oynayarak harçlıklarını çıkarmaya çalışan kiralık oyunculardır herhalde.

“Ekmeğini futbol oynayarak çıkaranlar var bu topraklarda” desek, milyon dolarlardan ekmek diye bahsettiğimizi düşünebilirsiniz. Şu sıralar kendisini hissettirmeye başlayan kriz yepyeni iş olanaklarını da beraberinde getirirken, bize de yukarıdaki karşılaştırmayı yapmak düşüyor. Halı sahalarda belirli bir ücret karşılığında maç yapan kadrolardaki eksik oyuncu ihtiyacını gideren bir şirketin varlığından söz etsek şaşırır mıydınız?

Kriz fırsata dönüştü
20 senedir Kadıköy’de Kurtaş Spor Tesisleri’ni işleten Mahmut, Savaş ve Boğaç Kurtaş kardeşler ek iş olarak başladıkları kiralık halı saha oyuncusu işini bugün profesyonel anlamda yaparak Türk insanın yaratıcılığını da ortaya koyuyorlar. Halı sahaların olmazsa olmaz sorunu olan kaleci sıkıntısını da çözen Kurtaş kardeşler, son yıllarda bu iş için kendilerine başvuran gençlerle bambaşka bir noktaya ulaştıklarını görmüşler. Profesyonel olarak bir şirket adı altında hizmet vermeye başlayan bu 3 cin fikirli kardeş, bugün 10 kişilik bir ekibe sahip. Ekip her zaman hazır ve nazır tesislerde gelecek işleri bekliyor. 10 kişilik ekip içerisinde amatör kalecisinden, “mahallenin topçusuna”, askerden yeni gelip iş bulamayanından, kaleciliği ek iş olarak görerek akşamları halı saha maçlarına çıkanına, hatta üniversite öğrencisine kadar geniş bir kesim yer alıyor.

Maç başına 35 TL
Kurtaş Tesisleri’nde sürekli olarak bekleyen bu ekipten faydalanabilmeniz için maçınızdan birkaç saat önce haber vermeniz yeterli oluyor. Müşterilerin daha çok kaleci tercih ettiklerini söyleyen Savaş Kurtaş, kendi tesisleri dışında bir halı sahaya kaleci istendiğinde tarifenin yükseldiğini belirtiyor. İstanbul’un herhangi bir yerindeki halı saha maçları için bir oyuncunun bedeli 35 TL olurken, oyuncu 25 TL, şirketse 10 TL kazanıyor. Oyuncuları bazen kapısından alan bazen de yol parasını da karşılayacak şekilde oynatan müşterilerin sayısı da her geçen gün artmakta. Günde ortalama 4 abonelerinin olduğunu ifade eden Kurtaş, bu abonelerin verdikleri hizmet nedeniyle kendilerini ve tesislerini de tercih ettiklerini söylüyor. Oyuncuları kiralayarak para kazanmalarının yanı sıra verdikleri hizmet nedeniyle sahalarının tercih edildiğini de anlatan Savaş Kurtaş, bu uygulamayla işlerinde yüzde 100 oranında artış kaydettiklerini belirtiyor. İsteyenlerle kendi ekipleri içerisinden çıkardıkları takımla karşılaşma imkânı da sunan Kurtaş kardeşler ileride profesyonel bir takım kurmanın da hesaplarını yapıyor şu aralar.

“Markette çalışacağıma kalecilik yapıyorum”
Oyuncu profiline baktığımızda her yaş grubundan kalecileri görebiliyoruz. Bunun yanında kaleciler becerilerine göre de sınıflandırılmış. “İyi bir kaleci istiyoruz” denildiğinde şu sıralar Yoncaspor Kulübü’nde forma giyen Fatih Karaman gönderiliyor. Fatih Karaman, Maltepe Üniversitesi’nde okuyor. Henüz 22 yaşında. Hem okuyor hem de halı sahalarda kalecilik yaparak harçlığını çıkartıyor. Bir aylık kazancının 600- 700 TL civarında olduğunu söylüyor. Sürekli halı sahadaki tesislerde gelecek telefonları bekleyen bu gençlerden biri de askerden yeni gelen Celal Sağdıç. Henüz bir iş bulamayan Sağdıç, elde ettikleri gelirin şu an için kendilerini kurtardığını söylüyor. Ailelerinin bu işe şimdilik ses çıkarmadığını söyleyen Sağdıç, “Markette çalışsam alacağım maaş üç aşağı beş yukarı bu kadar olacak. Üstelik 15 saat çalışacağım. Burada arkadaşlarımlayım ve sevdiğim işi yapıyorum” diyor. Futbol oynayarak milyon dolarlar kazanmayanlardan biri de Dursun Kılıç. Askere gitmeyi bekleyen Kılıç’ın da hikâyesi pek farklı değil. İş arama çabaları bu kriz ortamında sonuç vermeyince onun da yolu mahallesindeki bu futbolcu şirketine düşmüş. Evi halı sahanın hemen yanı başında olunca sürekli halı sahada ikamet eden ender oyuncu-kalecilerden Kılıç, maçlar esnasında başlarına ilginç olaylarında geldiğini söylüyor. Halı saha parası ödenen, yol masrafı karşılanan ve ayrıca bu işten para kazanan oyuncular oldukları için saha içerisindeki hatalardan da paylarını fazlasıyla aldıklarını söyleyen Sağdıç, “Maç içinde bize bağıran, çağıranlar oluyor. Surat asanlara da denk geliyoruz” diyor.

“Türkiye’de kalecilik bitmiş”
Kurtaş, kendilerinin Anadolu yakasından birçok halı saha maçı için arandıklarını, hem kendi sahalarındaki hem de diğer sahalardaki aboneler tarafından ilgi gördüklerini söylüyor. Oyuncu seçimlerini kendi halı sahalarındaki turnuvalardan yaptıklarını da sözlerine ekleyen Kurtaş, İstanbul’da kendileri dışında böyle bir hizmetin verilmediğini de belirtiyor. Kurtaş, Türkiye’de kimsenin kalecilik yapmadığını, bu yüzden de bu işe başladıklarını anlatırken durum tespiti yapmaktan da geri kalmıyor: “Türkiye’de kalecilik bitmiş.”

Hiç yorum yok: