9 Mayıs 2010 Pazar

2010 Dünya Kupası Teknik Sponsorları

Dünya Kupası yaklaştı. 2 sene önce yaptığım bir çalışmanın benzerini buraya taşıyıp gelenek haline getireyim istedim. Kimi inanır kimi inanmaz ama bu kalibrede şampiyonalar bir bakıma markalarında yarışına şahitlik eder.
Geçmişten günümüze dek tüm uluslararası şampiyonalarda hangi markalar ipi göğüslemiş diye araştırırken Dünya Kupası’nda 1982 yılına kadar geri gidebilmiştim.
1982'den önce formalarda markalara rastlamak oldukça zordu. 1982 yılında İspanya’da oynanan finalde Almanya adidas ile finalde markasız İtalyanlara yenilmiş ve kupanın Adidas ile bütünleşmesine izin vermemişti.
1986 yılından itibaren kupaya ulaşan her takımın teknik sponsorlarını aşağıda bulabilmek mümkün.

1986-Arjantin- Le Coq Sportif
1990-Batı Almanya-adidas
1994-Brezilya-Umbro
1998-Fransa-adidas
2002-Brezilya-Nike
2006-İtalya-Puma

Bu sene 2010 Dünya Kupası’na katılmaya hak kazanan takımlardan 12 tanesi adidas’ı, 9 tanesi Nike’ı, 7 tanesi Puma’yı, Erke, Brooks, Umbro ve Joma’yı ise 1’er takım temsil edecek.

2010 Dünya Kupası’nda hangi takım hangi teknik sponsorluklara imza atmış diye bakınırken ilk gözüme çarpan Danimarka oldu. Yılların Hummel’ine sırt çevirmişler. 1992 yılının hatrına hiç değilse Hummel ile çavuş gibi sahada görseydik onları. Bir diğer göze çarpan ise Puma. Yine Afrika Kıtası’na saldırmış ama Nijerya'yı listeye katamamışlar.
Kuzey Kore komünist rejimden midir bilinmez yüksek ihtimal kendi ürünleri olan Erke markasını tercih etmiş. Şili de pek farklı değil zira daha önce adını duymağım Brooks markası ile sahada olacaklar. Genellikle İspanya ve Almanya liglerinde karşımıza çıkan Joma ise Honduras ile şampiyona da görünürlük sağlamayı başarmış. Umbro’dan bahsetmeye gerek yok. Tek barutu birçok kişinin turnuva favorisi İngiltere’ye ayırmış.

Ha unutmadan bir kaç güne kalmaz Ceyhun Kuburlu alır bunu Hürriyet’te yayınlar altına da imzasını atar. Yapmadığı şey değil!

adidas: Güney Afrika, Arjantin, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Japonya, İspanya, Slovakya, Paraguay, Nijerya, Meksika
Nike: Kore Cumhuriyeti, Hollanda, Yeni Zelanda, Portekiz, Sırbistan, Slovenya, ABD, Brezilya, Avustralya
Puma: Kamerun, Fil Dişi Sahilleri, Gana, İtalya, Cezayir, İsviçre, Uruguay
Brooks: Şili
Umbro: İngiltere
Erke: Kuzey Kore
Joma: Honduras

4 yorum:

liverpoolandkop dedi ki...

Adidas-Nike finali görürüz heralde.

Burak Eken dedi ki...

Bazı hatalar olmuş. 1990'da kupayı Arjantin değil Almanya kazandı. Ayrıca Cezayir'in sponsoru Le Coq Sportif değil, Puma. Danimarka da Adidas'a, Euro 2004'ten sonra geçmişti, yani yeni bir hadise değil. :)

1903 dedi ki...

Bu hataları bilerek yapmıştım. Ceyhun Kuburlu kullanırsa kanıtlamak için. Yayımlamayacaktım ama yorum reddetmeyi sevmiyorum.

Sabaha Kadar Futbol dedi ki...

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/14937765.asp

haberi yapmış bir ay fark ile ama biraz daha bilgi eklendiğinden kötü konuşamadım hakkında :)