15 Temmuz 2009 Çarşamba

Geçen Sezon Kim Ne Giydi?

Dünyanın en çok seyredilen futbol liglerinde zirve yarışı veren kulüpleri elinde bulunduran Nike ve Adidas’ı İngiltere ve Rusya’daki performansı ile Umbro izliyor. Nike Adidas’a karşı 26-24 üstünlük kurmuş durumda. 3. marka ise 13 takımla Umbro oluyor.

Markaların Fransa Ligue 1’deki rekabeti ise oldukça çetin. Fransa’nın Avrupa’daki en başarılı 4 takımını paylaşan Umbro (O.Lyon), Adidas (Marsilya), Puma (Monaco) ve Nike (PSG) dışında 20 takımlı Fransa Ligue 1’de 7 marka daha bulunuyor. Bu markalar arasında en çok dikkati çekenlerse Afrika Kupası’nda birçok takımın üzerinde gördüğümüz bir Fransız markası Airness (Auxerre, Lille) ve Nancy’i ile birlikte çalışan bir diğer Fransız markası Baliston oluyor. Ligde en çok takımı bulunan markalarsa 3’er takımlı Nike, Puma ve Lotto oluyor. Fransa Ligue 1’de birçok ligde rastlamadığımız Danimarka’nın Hummel markası da Strasbourg ile karşımıza çıkan bir diğer marka oluyor. Fransızların spor dünyasında bir dönemlerin önemli markası olarak gösterilen Le Coq Sportif ise Avrupa’da gösterdiği başarıyı kendi ligine taşıyamıyor ve Fransa Ligue 1’de hiçbir takımla anlaşma sağlayamıyor.
Puma 3
Lotto 3
Nike 3
Adidas 2
Kappa 2
Airness 2
Umbro 1
Baliston 1
Errea 1
Diadora 1
Hummel 1


Bundesliga’da 2007-2008 sezonunda yer alan 18 takım arasında Adidas giyen takım sayısı sadece 5. Schalke, Bayern Münih, Bayer Leverkusen, Nürnberg, Hamburg Adidas formalarla sahaya çıkarken, Nike Wolfsburg, Hertha Berlin, Borussia Dortmund ile 3 takımı kapmayı başarmış. 2’şer takımlı diğer markalarsa Jako ve Saller olarak gözüküyor. Geriye kalan 6 kulübü ise 6 marka paylaşmış durumda. Bu markalar Puma (Stutgart), Kappa (Werder Bremen), Diadora (Hannover 96), Umbro (Bochum), Masita (Hansa Rostock) ve Uhlsport (Duisburg). Adidas Almanya’da zorlanan markalardan biri olurken 7 takımın Alman markaları olan Jako, Saller, Puma, Uhlsport, Masita giymeleri de dikkati çekiyor.
Adidas 5
Nike 3
Saller 2
Jako 2
Puma 1
Kappa 1
Diadora 1
Umbro 1
Masita 1
Uhlsport 1


Rusya Premiere Ligi’nde ise diğer liglere oranla daha az marka dikkati çekiyor. Adidas, Nike, Puma ve Umbro 16 takımlı Rusya Ligi’ni tekellerine almış durumda. Bu markalardan Umbro 7 takımla ilk sırayı alırken ligin güçlü takımlarından CSKA Moskova’yı da listesine eklemeyi başarıyor. 5 Moskova takımının 3’üyle Premiere Lig’de yer alan Umbro’yu 4’er takımla Adidas ve Nike izliyor. Amkar, Lokomotiv Moskova, Tom Tomsk ve Saturn ile ligde yer alan Adidas ile aynı sırayı paylaşan Nike ise Rubin Kazan, Spartak Moskova, Luch Energiya ve Khimki ile Rusya’da 2’nciliği paylaşan bir diğer marka oluyor. Rusya liginde Fatih Tekke’nin de formasını giydiği Zenit St. Petersburg ise ligde Puma ile yarışan tek takım olarak karşımıza çıkıyor.
Umbro 7
Adidas 4
Nike 4
Puma 1



18 takımlı Turkcell Süper Ligi’nde Lotto ve Adidas 4 takımla anlaşma imzalayarak en başarılı markalar olarak karşımıza çıkıyor. Fenerbahçe ve Galatasaray’ın yanı sıra Çaykur Rize ile Kayseri’yi de listesine ekleyen Adidas’ın Türkiye’deki en büyük rakibi Lotto olarak karşımıza çıkıyor. Konyaspor, Kasımpaşa, Gençlerbirliği ve Gençlerbirliği Oftaş ile yarışan Lotto’yu takip eden 3. marka ise bir Türk markası olan Lescon oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Vestel Manisaspor ve Gaziantep ile 3 kulübü elde eden Lescon dışındaki markalarsa 2’şer takımlı Umbro ve Puma. Birçok ligde takım sayısında üst sıraları zorlayan Nike Türkiye’de sadece Ankaraspor ile yeşil sahalarımızda gözükürken, Diadora ve Kappa’da tıpkı Nike gibi yalnızca 1’er takımla Turkcell Süper Ligi’nde kendisine yer ediyor.
Adidas 4
Lotto 4
Lescon 3
Puma 2
Umbro 2
Nike 1
Diadora 1
Kappa 1


Hollanda’da da şampiyonluğun güçlü adaylarından PSV Eindhoven (Nike) ve Ajax (Adidas) iki büyük marka tarafından seçilirken ligin diğer zirve yarışı veren takımı Feyenoord ise Kappa ile yarışıyor. Ligde en çok rastlanan marka olmayı başaran Umbro’ysa 18 takımlı Eredivise’de 5 takımla dikkati çekiyor. Roda, Heerenven, FC Twente, FC Groningen ve NAC Breda ile Eredivisi’de yer alan Umbro’yu 2’şer takımlı 3 marka izliyor. PSV Eindhoven’ın yanı sıra NEC Nijmegen’i de yanına çekmeyi başaran Nike dışındaki diğer markalarsa Alman menşeli Masita (Excelsior Roterdam, Willem II) ve Jako (De Graafschap Doetinchem, Heracles Almelo) oluyor. Eredivise’deki diğer tek takımlı markalarsa Puma (FC Utrecht), Quick (AZ Alkmaar), Kelme (Sparta Roterdam) ve Legea (Vitesse Arnheim).
Umbro 5
Nike 2
Jako 2
Masita 2
Adidas 1
Puma 1
Kappa 1
Quick 1
Kelme 1
Legea 1

La Liga’nın 20 takımı toplam 13 markayla sahaya çıkarken Nike bu 13 markayı 5 takımla anlaşarak geride bırakıyor. İspanya’nın iki büyük devini Adidas (Real Madrid) ve Nike (Barcelona) paylaşırken toplam 5 takımı listesine ekleyen Nike 20 takımlı La Liga’da marka savaşını önde götüren marka oluyor. Adidas Real Madrid ve Real Zaragoza ile sadece 2 takımı listesine katarken diğer iki takımlı markalar Puma ve bir İspanyol markası olan Joma oluyor. Avrupa’nın birçok liginde karşımıza çıkan İtalyan markalarıysa İspanya Ligi’nde adeta yokları oynuyor. La Liga’daki tek İtalyan ise Kappa giyen Real Betis. Tek takımlı diğer markalarsa Uhlsport (Espanyol), Canterburry (Deportivo La Coruna), Astore (Osasuna), Luanvi (Levante) ve Jako (Recreativo Huelva) olarak gözüküyor. La Liga’da dikkatimizi çeken bir başka noktaysa kendi markalarını giyen Real Mallorca (Re!al) ve UD Almeira (Uda) oluyor.
Nike 5
Adidas 2
Puma 2
Joma 2
Canterburry 1
Umbro 1
Re!al 1
Uda 1
Kappa 1
Astore 1
Jako 1
Luanvi 1
Uhlsport 1



Dünyanın en ateşli taraftarlarına sahip Arjantin Ligi’nde yerli markalara olan ilgi hayli fazla. 20 takımlı ligde Avrupa menşeli markaları tercih etmeyen takım sayısı 9. Bu 9 takımın tercih ettiği yerli markalar Blonpie, Sıqnıa, Nanque, Penalty ve Topper. Avrupalı 7 marka arasındaysa en çok takımı yanına çekmeyi başaran 3 takımla Puma olurken, Nike ve Adidas bu ligde zirveye ambargo koyan River Plate ve Boca Juniors’ı kapatmış durumda. Bu ligde yer alan diğer markalarsa Mitre, Kappa, Lotto ve Umbro oluyor.
Topper 3
Puma 3
Sıqnıa 3
Umbro 2
Nike 2
Adidas 1
Penalty 1
Kappa 1
Mitre 1
Lotto 1
Nanque 1
Balonpie 1




Avrupa’nın en iddialı liglerinden birisi de İtalyanlar’ın Serie A Ligi. Adidas ve Nike Serie A’da sadece 3 takımla çalışırken ligdeki toplam marka sayısının 11 olduğunu görüyoruz.
3’er takımla yarışan Errea ve Lotto İtalyan sermayesinin ligdeki üstünlüğünü gösteriyor. Serie A’daki Lotto, Diadora, Onze, Legea ve Kappa ise diğer İtalyan markaları olarak karşımıza çıkıyor. Yabancı sermayenin 20 takımlı ligde elde ettiği takım sayısı sadece 8. Geri kalan takımların hepsi 7 değişik İtalyan markasını tercih ediyor. Nike İnter ve Juventus ile yarışırken Adidas sadece Milan ile mücadele ediyor. Ligde en çok takımla çalışan markalardan Errea Atalanta, Genoa ve Parma ile birlikte yeşil sahalarda mücadele ederken diğer 3 takımlı Lotto ise Palermo, Udinese ve Fiorentina’yla zirve yarışı veriyor. Japonya’da kurulan Asics markası ise Serie A’da Empoli ve Torino ile İtalyan Legea ise Livorno ve Catania ile mücadele ediyor. Daha önce futbol sahalarında rastlamadığımız Onze Reggina ile yeşil sahalarda boy gösterirken Diadora Napoli, Kappa ise Roma ve Sampdoria ile Serie A’da yer alıyor. Bu ligin yabancı oyuncuları arasında yer alan iki markadan Puma Lazio ile gözükürken Umbro ise Siena ve Cagliari’nin yanında yer alıyor.
Lotto 3
Errea 3
Umbro 2
Nike 2
Kappa 2
Asics 2
Legea 2
Adidas 1
Diadora 1
Puma 1
Onze 1



Futbolun NBA’i olarak adlandırılan İngiltere Premiere Ligi’nde ise Umbro 20 takımlı ligde 6 takımla en güçlü marka oluyor. Birmingham, Blackburn Rovers, Everton, West Ham United, Wigan ve Sunderland Umbro’yu tercih ederken bu ligin kalburüstü olarak nitelendireceğimiz takımlarıysa Nike ve Adidas’ın yanında yer alıyor. Nike Arsenal, Manchester United, Fulham ve Aston Villa ile ligdeki iddialı takımları listesine eklerken Adidas Chelsea, Liverpool, Newcastle ve Derby Country ile yarışıyor. Premiere Lig’deki marka sıralamasında 4’üncü sırada yer alan Puma ise Tottenham ve Reading ile mücadele ediyor. Premiere Lig’deki diğer 4 marka ise Reebok (Bolton Wanderers), Le Coq Sportif (Manchester City), Errea (Middlesbrough) ve Canterbury (Portsmouth) oluyor. Premiere Lig’de dikkati çeken bir diğer noktaysa sadece tek bir İtalyan markasının yer alıyor olması. Seri A’da 3 takımlı Errea Premiere Lig’deki tek İtalyan marka olarak gözüküyor.
Umbro 6
Nike 4
Adidas 4
Puma 2
Reebok 1
Le Coq Sportif 1
Errea 1
Canterburry 1

3 yorum:

maksimroger dedi ki...

besiktas bu sene adidas a geçti.

1903 dedi ki...

Başlıktan da anlaşılacağı üzre GEÇEN SENE'yi kapsıyor...

Adsız dedi ki...

valencia da kappa ya geçti arkadaşlar... duyurulur