12 Ağustos 2009 Çarşamba

GSM, Kombine Rekabeti

Fenercell, GSMobile, Kartalcell ve Trabzoncell isimleriyle gsm sektöründe de rekabete giren 4 büyükler arasında makas git gide açılıyor. Fenercell yaklaşık 30 bin aboneye ulaşırken Galatasaray'ın bu abone sayısı aşağı yukarı 6 binlerde gezinmekte. Tahminen Beşiktaş ve Trabzonspor'un da abone sayıları Galatasaray kadar ya da biraz daha aşağısında seyredecek. Bu sene satılan kombine kart rakamları da pek farklı değil. Fenerbahçe 25 bine doğru koşarken Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor 10 bin rakamını göremiyor. Fenerbahçe'nin bu ayrıcalığını nasıl açıklamak gerek orasını da tam olarak bilemiyorum. Gelir segmenti desek Galatasaray'ı da yabana atmamak gerek derim. Fenerbahçeliler'in bu sahiplenmesi tek başına gelir segmentiyle açıklanabilir cinsten değil. Takımlarına olan sevgi ya da aidiyet duygusuna gönderme yaparak açıklamaya çalışsak. Bu noktada da Beşiktaş'ı görmezden gelmek gerçekçi olmaz. Fenerbahçe kadar takımına bağlı bir kitle de Beşiktaş'ta karşımıza çıkacaktır. Her ikisinin birden Fenerbahçe'de olmasıyla açıklanabilir belki. Bir de Fenerbahçe'nin profesyonel bir pazarlama anlayışıyla birçok alanda öncü olması ve başlatan takım olması da önemli bir nokta. Bu profesyonel anlayış Beşiktaş'ın 100. yılında gelmişti. İbrahim Altınsay, Hüsnü Güreli gibi vasıflı yöneticilerin işbilirliği ile örnek kulüp haline gelebilirdi Beşiktaş da. O tren 6 yıl önce kaçtı. Bir daha ne zaman gelir belli değil. Sözün özü: Fenerbahçe'nin bu alanda tek olduğunu kabul etmeliyiz galiba.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

bu rakamları nereden aldın bilmiyorum ama bir hata var sanırım...fenercell 25.000'in biraz üzerinde gsmobile ise 20.000'e ulaştı diye açıklanmıştı geçtiğimiz günlerde..hatta galatasaray'ın rakamını bizzat başkan kendi açıkladı

1903 dedi ki...

Aziz Yıldırım'ın her ay yayımladığı yazısından alıntı yaptım. Galatasaray'ın Nisan ayından bu yana 20 bin rakamına ulaştığına inanalım mı?

Adsız dedi ki...

"25 milyon taraftardan bahsediyoruz ama GS Mobile'da 20 bini zar zor geçtik. Galatasaray burada 100 bini geçtikten sonra para kazanmaya başlayacak. Hiç kimseye ekstra bir yük getirmiyor. Numarasını da değiştirmiyorlar. Onun için taraftarımızın bize omuz vermesi lazım. Camia ve taraftarın muhakkak desteğine ihtiyacımız var. Ancak o zaman bir yerlere gelebiliriz. O desteği gördüğümüz vakit bizim yapacağımız çok şeyler var aslında."
Adnan POLAT - Gstv'deki konuşmasından

Volvox dedi ki...

Ben de gazetede GSM 20000'i geçti diye okudum.

taksim dedi ki...

konuyu değiştirmek istememe ama Hüsnü GÜreli ismini olumlu sıfatlardan sonra görmek beni üzüyor.
Keşke hiç başımıza gelmeseydi Serdar Bilgili-Hüsnü Güreli ikilisi..
Bu klüp öyle veya böyle profesyonelliğe adım atardı illaki..
Ama şaibelerle dolu, taraftara koyan asbaşkanların barındığı ve üzreimiden atamadığımız bir 101. yıl yaşamazdık en azından..

1903 dedi ki...

Ben her okuduğuma inanmıyorum.

1903 dedi ki...

@taksim
Hüsnü Güreli gibi bir tane yöneticimiz yok şu an. Kendisi para sihirbazıdır. Beşiktaş'ın marka değerini artırmıştır. 101. yılın suçu Serdar Bilgili yönetiminin değildi bence. Erman Toroğlu ve bu dünyadan beslenenlerdi.

Temur dedi ki...

Bu arada Galatasaray 14.000 kombine'yi buldu satışlarda

1903 dedi ki...

Galatasaray'da koltuk sayısı 22 bin 14 bini satılmış:) Bu arada kombineleri satmak başka şey elden çıkarmak dağıtmak, barter yapmak, karşılık kullanmak başka şey.

Adsız dedi ki...

Takımıyla en etkileşimli yaşayan taraftar çoğunluğuna Fenerbahçe sahiptir bu alenen ortada.

Fakat önümüzdeki sezon hem Galatasaray hemde Beşiktaş için bu başarıyı yakalama imkanı biçilmiş kaftan.tabii değerlendirebilene seninde dediğin gibi kimisi çifte kupayla bile marka değerine birşeyler katamıyor kimiside uefa kupasıyla.Bunları birde Fenerbahçeye verdiğini düşün nasıl yararlanırlar...

Adsız dedi ki...

İşin bir diğer boyutu da Fenerbahçe şu an ligin en pahalı bilet ve kombine satan kulübü. Galatasaray'ın kombineleri 475 tl-4 bin 275 tl, Beşiktaş 500 tl-6 bin 900 tl arasında fiyatlara sahipken Fenerbahçe'de en ucuz kombine 700 en pahalısı 7 bin tl. Bilet fiyatları zaten ortada Galatasaray-Denizli maçında 35 tl'yken Fenerbahçe-Sivasspor maçında en ucuz bilet 55 tl idi. Yani bu fiyatları da hesaba katarsak bu kadar kombine ve bilet satılması anormal bir durum ve tribün gelirleri arasındaki fark çok üst noktalara çıkıyor. Stad kapasitesi olarak zaten arada büyük fark var üstüne FB ortalama fiyatlara bakıldığında GS ve BJK'den daha az bilet ve kombine satsa bile gelir olarak yine yukarıda kalır. Ne dersek diyelim adamlar düzeneği sağlam kurmuşlar. Bu fiyatlara rağmen bu kadar kombine ve bilet satabiliyorlar. Bu gelir düzeyiyle falan açıklanabilecek gibi değil. Hasta Fenerli olan ev arkadaşım öğrenci ve adam aç geziyor, ordan burdan kısıyor gidip kombine alıyor. Aha herif maça gitti haladaha gelecek. Dediğiniz gibi bir de çifte kupa veya uefa şampiyonluğu falan olsa ne olur düşünmek istemiyorum.

Adsız dedi ki...

Hah bişi daha ekliyeyim Fener'den kombine almak için bir de taraftar kart almak gerekiyor ayriyetten. Taraftar kartın yoksa kombine de alamıyorsun. Endüstriyel futbol dedikleri bu olsak. Adamlar her şeyden para kazanmaya çalışıyor ve işin garip tarafı kazanıyor da.