13 Kasım 2009 Cuma

Bunları Biliyor muydunuz?

Futbol dünyasında bir sürü ilginçlikler yaşanıyor. Bunlardan en çarpıcı olanlarını semeye çalıştım. İşte futbol dünyasından ilginç ve çarpıcı bazı küçük notlar:

* Jübile maçında kendi kalesine gol atan tek futbolcu Franz Beckenbauerdir. (Efsane olmak kolay değil, farklılığınız olmalı)

* Efsane İngiliz futbolcu Gary Lineker, yaklaşık 20 yıl süren kariyerinde bir tek sarı kart bile görmedi. (Fair-Play ruhu buna denir)

* 2000-2001 sezonunda Bristol City-Brendford maçının ilk yarısında 23 dakika kaybolan zaman oynandı ve bu süre içinde 2 gol atıldı. Aynı maçta Bristol'un golcüsü Lloyd Owusu'nun ayağı kırıldı ve omzu çıktı. (Yorumsuz!!!)

* 1957 yılında Charlton, 75 dakika 10 kişi oynadığı ve son yarım saatine 5-1 mağlup girdiği Huddersfield maçını 7-6 kazandı. (Beterin beteri var desenize)

* Willenhall Town Ladies-Burton Brewers maçı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi. Ortalama her 1,5 dakikada 1 gol atan Willenhall Town, maçı 57-0 kazandı. (Buram buram şike kokuyor)

* Finlandiya'nın unutulmaz oyuncularından Pentti, 1986'da kendi kalesine 5 gol attı. Maçtan sonra takım arkadaşları tarafından Pentti'ye 'pusula' bile alındı. (Bence ona pusula değil, bir gözlük ve malülen emeklilik hakkı verilmeliydi)

* Kullandığı 63 penaltıdan 16'sını gole çeviremeyen Gerd Müller, 'Dünyanın en çok penaltı kaçıran' futbolcusu oldu. Aynı Gerd Müller Alman milli takımı ile 1970 ve 1974 Dünya Kupası'nda toplam 14 gol atarak Dünya Kupaları genelinde en çok gol atan oyuncu. (Bu adam Pele'den sonra en büyük golcü olarak gösteriliyor. Bizde olsa o kadar penaltı kaçıran adam sınır dışı bile edilirdi)

* Sakatlığı nedeniyle 'En uzun süre oynamayan en pahalı futbolcu', Milan'a Real Madrid'den 11 milyon pounda gelen Fernando Redondo. İlk maçında 3. dakikada dizinden sakatlanan Redondo, yaklaşık 2,5 yıl sahalardan uzak kaldı. Redondo, 2.74 milyon pound, ev ve arabayı Milan'a geri vermek istedi, ancak kulüp bu teklifi geri çevirdi. (Hangisinin yaptığı daha asil acaba!!!)

* 'Avrupa'da bir maça yapılan en büyük katılım' Hampden Park'ta oynanan maçta gerçekleşti. 1937'deki İskoçya Kupası finalinde Celtic-Aberdeen maçını 146 bin 433 biletli seyirci izledi. (İyi de o büyüklükte stad var mıymış ki o zaman?)

* 'Üç büyükler' içinde ligi eksi averajla tamamlayan tek takım Beşiktaş. Siyah-beyazlılar, 11. sırada tamamladığı 1975-76 sezonunda 25 gol atıp, 32 gol yemişti. (:-)

* Beşiktaşlı taraftarların Liverpool maçında yaptığı tezahürat 132 desibele çıktı. 132 desibel, futbol tarihinin ölçülebilen en yüksek ses seviyesiydi. (Bir eksi, bir artı)

* Brezilyalı eski kaleci Eugênio Machado Souto, 33 farklı takım çalıştırdı. 'Geninho' lakabıyla tanınan Souto, şu anda Atlético Mineiro'nun başında. (Bizim Yılmaz Vural'ın ka olmuştur. Bir de aynı takımı birden fazla kez çalıştırmış mı acaba?)

* F.Bahçe ile G.Saray arasındaki maçlarda en az seyirci 17 Kasım 1922 tarihindeki karşılaşmaya geldi. İttihat Sahası'nda oynanan maçı, tamamı biletsiz 14 kişi izledi. (Hangi takım taraftarlarıydı acaba)

* 1986-87 sezonunda oynanan Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında, sarı-lacivertli ekip 4 penaltı kullanarak 'En çok penaltı atan takım' oldu. "En çok penaltı kullanan futbolcu" ise 4 atışı da gole çeviren Fenerbahçeli Zafer Tüzün. (Hakem Sadık Deda imiş. Bir de bu Zafer Tüzün o sezonun başında Eskişehirspor'da transfer edilmiş) (Deda'nın oğlu Cem Deda da yıllar sonra bir Fenerbahçe-Gençlerbirliği maçındaki kararları nedeniyle Fenerbahçe sempatizanı olarak bilinmektedir. Daha sonra da askerlikten kaçmak için sahte rapor almaya çalışırken yakalanmıştı)

* 1996-97 sezonunda 34 maçta 2 galibiyet 27 yenilgi, 5 beraberlik alan Zeytinburnuspor, Türkiye Birinci Lig tarihinin 'en kötü performansı'na imza attı. (Vallahi hatırlıyorum o sezonu. Aslında birçok maçı iyi oynayıp kaybettiler)

* 2006 Dünya Kupası'na 2. Turda veda eden İsviçre, kalesinde hiç gol görmeden elenen ilk takım olarak kupa tarihine yazıldı. (GS'nin namağlup 2. olması gibi olmuş)

* 'Şampiyonlar Ligi'ndeki en süratli gol' David Trezeguet'ye ait. 1997-98'de Monaco forması giyen Trezeguet'nin şutu 157.33 kilometre hızla Manchester United ağlarıyla buluştu. (Yanlışlıkla birine çapsa sakat bırakır vallahi.)

* Rakip filelere 54 gol gönderen José Luis Chilavert, 'En fazla gol atan kaleci' olarak futbol tarihine geçti. Chilavert ayrıca hat-trick yapan tek kaleci. (Gollerin yaklaşık yarsı frikikten. Kaç senedir frikik golü atamayan Türkiye Süper ligi takımları var)

* 'En çok bacağı kırılan futbolcu' rekoru Just Fontaine'a ait. Kariyeri boyunca 4 kez ayağı kırılan Fransız golcü, 1962'de tekrar ayağı kırılınca futbolu bıraktı. (Zaten ikinciden sonra yalama olmuştur)

* G.Saray'ın efendiliğiyle tanınan eski oyuncusu Cüneyt Tanman ile Beşiktaş'ın 'Şifo' lakabıyla tanınan efsanesi Mehmet Özdilek, futbol kariyeri boyunca hiç kırmızı kart görmedi. (Hiç sarı bile görmeyen Lineker'den sonra pek de kayda değer sayılmaz)

* EURO 2008 Elemeleri'nde Almanya, San Marino'yu deplasmanda 13-0 yendi. Bu skor, Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde alınan 'en farklı sonuç' olarak tarihe geçti. (O San Marino'dan ilk golü bzim yememiz ve ayrıca o takımın İngiltere Milli takımına golü varken bizim olmaması içler acısıdır)

* Atatürk Olimpiyat Stadı, İstanbul BŞB.-Gençlerbirliği maçıyla 'En az seyirciyle oynayan 5. dev stat' oldu. 81 bin kapasiteli statta 9 Aralık'ta oynanan maçı sadece 50 kişi izledi. (Seyircisiz maçlarda bile tribünde daha çok adam oluyor be...)

* Tony Alexander Adams, 22 sene Arsenal forması giydi ve başka bir takıma transfer olmadan futbol hayatını bitirdi. (İstikrar ve takıma bağlılık. Acaba Bülent Korkmaz kaç yıl oynadı GS'de? O da başka takım görmedi çünkü)

* 1954'de Sandor Kocsis, 1958'te Just Fontaine ve 1970'te Gerd Müller aynı Dünya Kupası Finalleri'nde 2'şer hat-trick yaparak tarihe geçtiler. (Gerd Müller burada da sahnede)

* 'Dünyanın en hızlı hat-trick' rekoru Ross County'nin eski futbolcularından Tommy Ross'a ait. Ross 1964'te Victroia Park'ta oynanan maçta Nairn County karşısında 90 saniyede 3 gol kaydetti. (Yahu o kadar saniyede golden santraya top gitmez. Nasıl olmuş acaba!!!)

* Bournemouth'un Wrexham ile yaptığı maçta mücadeleye 84. dakikada giren ve 140 saniyede 3 gol atan James Hayter, 'İngiltere Futbol Ligi'nin en hızlı hat-trick yapan' ismi. Premier Lig'de ise bu rekor Robbie Fowler'a ait. Ünlü İngiliz yıldız 1994'te oynanan maçta 4 dakika 33 saniyede 3 gol kaydetmişti. Amerikan Futbol Ligi'nde en hızlı sürede hat-trick yapan isim ise o dönemde LA Galaxy forması giyen Harut Karapetyan. Karapetyan 1998'de oynadıkları maçta 5 dakika dolmadan Dallas Burn ağlarını 3 kez havalandırdı. F.Bahçe'nin Sırp yıldızı Mateja Kezman da, Alanyaspor maçında 4 dakikada hat-trick yaparak rekor kırdı. (Atanda mı maharet, yiyende mi şaşkınlık var bilemiyorum)

6 yorum:

SirEvo dedi ki...

Her olay birbirinden komik ya. ahahahhaha

Adsız dedi ki...

132 desibel fener maçında çıkmıştı.

TETTEH dedi ki...

Dostum ben İzmir Amatör A gençler liginde oynarken rakiplerimizden Bornova Belediyespor SHÇEK'i 65-0 yenmişti.yıl 2004

TETTEH dedi ki...

Ha bide Milli takımlarda en kısa sürede hat-trick yapan oyuncu bildiğim kadarıyla Arif Erdem.EURO 96 idi galiba.Kuzey irlanda ile yapılan baraj maçında 4.5 dakkada atmıştı galiba.

Enes Özbey dedi ki...

Gerd Muller 1 turnuvada degil toplamda Dunya Kupalari'nda 14 gol atmistir. Bu anlamda rekor Fransiz Just Fontaine'e ait bir turnuvada attigi 13 golle.

Sacripante Re dedi ki...

Enes bilgiyi düzelttim. Teşekkür ederim.

TETTEH valla ben de bilgileri bir kaynaktan aldım. O nedenle en farklı skor olayı konusunda bir iddiada bulunamam. Hat-trick olayına gelince verdiğin bilgi doğru sanırım. Kesin olarak araştırmam mümkün olamadı ama kısa araştırmamda dediğin gibi gözüküyor. Teşekkür ederim.