3 Kasım 2009 Salı

Dünyanın İlk 3D Maç Yayını Yapıldı...

Teknoloji her geçen gün ilerliyor. Bizler gibi hayatının önemli bir kısmını futbola ayıran, tuttuğu takımların evinde ve birçok yakın deplasmanlarda oynanan maçlarını tribünden izlemeye çalışanlar, kalan maçları ekran karşısında izleyerek o heyecanı yaşıyor.

Televizyon yayınları da özel kanalların çıkışı ve yayın ihalelerinden sonra her geçen zaman gelişerek ilerledi.

Önce çok kameralı çekimler hayatımıza girdi. Pozisyonları çok farklı açılardan izlemek heyecan verdi. Sonra ters açı kameraları, yakın çekim kameraları, ofsayt kameraları, hareketli kameralar gibi kameralara bağlı gelişmeler oldu. Son dönemde ise HD kanalların çıkması ile çağ atlama sayılan bir gelişme oldu. Görüntü kalitesinin çok mükemmel olduğu, daha canlı görüntülerle HD keyfini çıkararak maç izlemek normal yayınlardan çok daha heyecan vericiydi.

Ama daha HD kalitesi yaygınlaşmadan dünyada bir ilk yaşandı maç yayınları konusunda. İşte konuyla ilgili haber metni:

"Meksika’nın başkenti Mexico City şehri, dünyanın en ilginç futbol maçlarından birine ev sahipliği yaptı. Azteca stadyumunda 25 Ekim pazar günü yapılan maç dünyanın ilk 3D yayınlanan maçı oldu. America ile Guadalajara arasında oynanan maçta America, Kolombiyalı futbolcu Aquivaldo Mosquera’nın erken gelen gölüyle maçı 1-0 kazandı.

Maçı izleyenlerin yorumları da hayranlıkla dolup taştı. Guadalajara ve Monterrey’deki hayranlar maçı yerel sinemalarda 3D olarak izlediler.

Maçı 3D yayınlayan Televisa kanalı Meksika Apertura turnuvasının finalini de bu şekilde yayınlayacağını açıkladı. Öte yandan, İngiltere'de Sky televizyonu 2010 yılında üç boyutlu yayın yapan bir kanal açacak. Üç boyutlu görüntüler yakın gelecekte yavaş yavaş evlerimize adım atmaya başlayacak gibi gözüküyor."

Sinemada 3D gözlüklerle izlediğim filmlerin gerçekliğini düşününce 3 boyutlu maç izlemenin gerçekten inanılmaz keyifli olacağını düşünüyorum.

Bakalım bundan sonra sırada ne olacak?!!

2 yorum:

Oğuz Öztürk dedi ki...

İlginç olacak... Bu işin ilk olarak Meksika'da yaşanması da değişik olmuş..

Sacripante Re dedi ki...

Doğrusu ben de ilk okuduğumda şaşırdım. Bu kadar teknoloji ülkesi varken Meksika yanlış olabilir mi diye...