3 Kasım 2009 Salı

Masa Futbolu... Ya da Daha Bilindik İsmi İle LANGIRT...

Hangimiz o masaların başına geçmedik ki!!! Hangimiz masanın yanında, demir çubukların başına konmuş plastik ya da kauçukları kavradığımızda; masadaki esas duruştaki adamlara hükmederken hangimiz hem teknik direktör duygusunu hem de tüm adamları kontrol ederek sahadaki futbolcu rolünü üstlenmedik ki...

Küçükken topa daha hızlı vurabilmek için fırfır denen stille o kauçukları döndürürken o adamların da başı dönüyordu. Ama o dönüş sırasında top adamlardan birinin ayağına denk gelince son sürat şutlar gerçekleşiyordu. Hele bir de top kaleye girip o müthiç çarpma sesi duyulduysa değme keyfimize.

Yaşlar ilerleyip biraz daha iddialı maçlar başladığında "Fırfır yok, fırfır yok" sözleri ile sınırlılıklar geldi. Aslında bu fırfır olmama durumu sınırlılıktan kurtulmaktı. Çünkü fırfır yapmayınca topa hükmetmek için daha çeşitli teknikler kullanmak hasıl oldu. Hatta paslar, duvarı kullanarak çekilen şutlar, fırfır yapmadan daha sert vurmak için bilek hareketleri gelişti. Bazen de maçlar çiftli takımlar halinde oynandı. Tabi genelde herkes ilerde oynayan oyuncuları kontrol etmek istediği için çiftli maçlarda sorunlar çıkıyordu ama yine de her golde değişme gibi yöntemlerle bu sorunlar aşıldı.

Langırt ile ilgili daha teknik bilgileri içeren başka bir yazı yazacağım. Artık uluslararası federasyonu ve turnuvaları olan, atari salonlarından profesyonel oyuna dönüşen langırtın kuralları, saha ölçüleri ve başka detay bilgiler o yazıda yer alacak. Hatta langırttaki bazı vuruş tekniklerinin (çekiç vuruşui yılan vuruşu, tik tak vuruşu,ters-düz kepçe vuruşu vs.) videolu anlatımları da olacak yazıda.

Ama bu yazının içeriği biraz daha farklı. Bu yazıyı yazma sebebi gelişen teknoloji, estetik ve malzemelerle birlikte langırt masalarında oluşan son örnekler.

10 tane en iyi langırt masası seçmiş bir internet sitesi. İşte o masalardan benim seçtiklerim:


En iyi dizayn ödülü almış çok estetik bir masa... Adamlar adam değil!!!

Bir bira markasının reklamı için hazırlanan masa. Bu masada maç bitmez...

İngiliz el yapımı. Kahve masası ve sehpa olarak da kullanılıyor. Zemin ve üstü cam.

Oynayacak arkadaşı olmayanlara bilgisayarla langırt oynama fırsatı.

Bu da gerçek insanlarla oynanan şişme langırt sahası.
Diğer modelleri, bu modellerin detay açıklamalarını ve tüm modellerin kendi internet sitelerini http://www.oobject.com/category/top-10-oddball-foosball-tables adresinden görebilirsiniz.

3 yorum:

mceyhan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
mceyhan dedi ki...

ünivesite yıllarım langırt masası etrafında geçti...:)) ingiliz el yapımı masa çok şekilliymiş.her eve lazım...:)

Adsız dedi ki...

Ülkemizde bu sporu prof olarak yapan bir grubuz. Amacımız bu spor sevdirmek ve tanıtmak. ilgilenen arkadaşları mutlaka bekliyoruz. Heyecan, beceri, psikolojik direnç ve üst düzey konsantrasyon isteyen bu soyunu tanıyınca sizler de çok sevedeksiniz. masafutbolu.org veya langirtciyiz.biz