3 Aralık 2009 Perşembe

Fani Tommy Madida


Sivasspor yeni hocasıyla anlaşt. Anlaşma sürecinde gazetelerin bir kısmında yardımcısı olarak Madida'nın geleceği yazıldı. Eğer son anda bir değişiklik olmadıysa kulübü ile sözleşmesi devam ettiği için Muhsin Ertuğral'ın yardımcısı olarak gelmesi mümkün olmayacakmış.
Ama haberlerde okuyunca maziyi bir anmak istedim.
Ne de olsa ülkemizde adına özel tezahurat üretilen oyuncu sayısı az. Kaldı ki Madida için iki tanesi yaygınlaşan çok tezahurat yazıldı Beşiktaş tribünlerinde.
O zamanların meşhur çorap reklamının müziğiyle ;
Müjde, müjde size,
Madida'dan müjde size.
Zarif, sağlam, esnek, k.yar,
Rahat k.yar müjdeee... şeklindeydi birisi.
Bir diğeri de tarihi Fenerbahçe maçlarından birinde 15. dakikada attığı gole gönderme yapan;
Maça gittim tribün dolmuş,
Kartal Fenere k.ymuş.
15. dakikada nasıl k.ydu Madida,
Ananızın ................na.
tezahuratıydı. (Hakaret amaçlı yazmadım, ama eğer bu hali bile
sakınca yaratırsa editleyebilirim. Fenerbahçeli arkadaşlar kızmasın.)
İlginç bir oyuncuydu. İlk döneminde pek başarılı gözükmemiş, eleştirilmişti. O zamanlar açıklamalarında hava soğukluğuna alışamadığını gerekçe göstermişti. Nitekim havalar ısınınca gerçekten coşmuştu. Beşiktaş'ta en çok forma giyen yabancı oyunculardan birisi halen.
Fotoğraftan da anımsayacağınız gibi boynu yok gibiydi. Sağ kanatta çok hızlıydı. Performansı arttıkça attığı gollerle de ses getirmişti (Beşiktaş'ta toplam 16 gol atmış).
Gidişi de ilginç olmuştu. "Futbolu bırakacağım, ülkeme gidip başka işler yapacağım (ki yanlış hatırlamıyorsam öğretmenlik yapacağım demişti.)" deyip bonservisini almıştı kulüpten. Ama nasıl olduysa Antalyaspor'la anlaşıp futbol yaşantısına Türkiye'de bir süre daha devam etmişti.
Yine yanlış anımsamıyorsam Beşiktaş taraftarı bu kandırmacaya rağmen Madida'ya tepki göstermemiş, hatta hoş tebessümle karşılamıştı bu durumu. Belki rakip büyüklerden birine gitmemesi etkili olmuştur. Ama asıl ve büyük sebebin bu oyuncuyu benimsemiş, sevmiş, kendi içinden biri olarak görmüş olması olduğunu düşünüyorum.
Bu durumdan yola çıkarak tribünler bir oyuncuyu benimser, sever, özümserse attığı kazığı bile hazmedebiliyor. Ama eğer aksi durum varsa kendi takımının formasını giyerke bile destek olmuyor diyebiliriz. (Bknz: Tümer, Sabri, Tabata vs.)

6 yorum:

yuki the zorba dedi ki...

Aslında iki tezahüratın da orijinali Ferdinand'a yazılmıştır... 15. dakikada kupa maçında Fener'e attığı gol ve malum Müjde Müjde... Öte yandan tezahüratların ikisi de Madida'ya daha çok yakışır.. Daha çok hak eden O'dur...

Tunç Bozacılar dedi ki...

Maça gittim tribün dolmuş,
Kartal Fenere k.ymuş.
15. dakikada nasıl k.ydu Madida,
Ulan i.ne Kanaryaaaaa

diye de söylenmiştir ...

0. Tekil Şahıs dedi ki...

müjde tezahüratı ilk olarak ferdinand için yapılmıştı. sonradan madidaya uyarlandı. v
good old days :)

Sacripante Re dedi ki...

Ben Beşiktaşlı olmadığım için dışarıdan bir göz olarak bakmaya çalıştım. Ama aslında dışarıdan bir göz olarak şu anlaşılıyor ki bu tezahuratlar diğer takım taraftarları için Madida ile anlam kazanmış denebilir.
Yine de bilgilendirme için teşekkürler arkadaşlar.
Maça gittim tribün dolmuş tezahuratının özellikle son mısrası için farklı 3-4 alternatif uygulanmıştı. Hepsini yazmaya gerek duymadım.

1903 dedi ki...

Eskiden tribün ekmeğini taştan çıkarırmış. Reklam müziğinden beste yaparmış.Şimdi bir reklam seç onu da bestele deseler.

Deli gibi deli gibi al al al al paraları paraları saç saç saç saç

Y.D'ye:)

SirEvo dedi ki...

Bu adamla ilgili aklımda kalan tek olay, bizim sınıfta çok koyu ötesi esmer (tam zenci gibi) bir kız vardı Deniz diye, daha ilkokulda. Kızla Madida Madida diye dalga geçiyodum bizim mahalleden geçerken. En son annesiyle mi babasıyla mı ne geldiydi de korkudan altıma etmiştim. O zamandan beri insanlarla dalga geçmem heralde. :D